Monday, November 22nd, 2021

Beginner Blogger Mistakes to Avoid (Part 2)


by Rahimah Sultan






Advertising Disclosure: Marketing Success Review may be compensated in exchange for featured placement of certain sponsored products and services, or your clicking on links posted on this website. There is no expense to you.



In part 1 of Beginner Blogger Mistakes to Avoid, we discussed 6 mistakes.

Following are the remaining mistakes to avoid:


7. Not tying specific posts into the larger picture.

Specific posts should relate to the broader picture and to your readers’ concerns.


Solution: Identify the problems and concerns they’re facing.

What will be the benefit for readers taking action?

What do they think are the consequences of not taking action?


8. Using stream-of-consciousness writing style.

You don’t want your writing to be a brain dump. People usually scan a blog post. So, it needs to be well organized.


Solution: Use a template, outline, and section headers.

Write an outline before you begin your post.

Make a list of the top things you want readers to get from your post. Then, pare those into larger section headers. Putting in a section header every few paragraphs. This makes your blog post more enjoyable and easier to read.


9. Relying on the conceptual rather than concrete.

Don’t rely on conceptional and vague ideas. Include actual, actionable steps to be taken for success.


Solution: Include actionable steps to achieve success.

Content creation should be useful. Your audience should be given something. It could be a “how-to” recommendation for a particular strategy or simply a suggestion for a tool or tactic to make a process easier.


10. Not using data as evidence.

When you make claims in your post, use data and research to back them up.


Solution: Use data to support your statements.

If you say that people prefer one social media platform over another, you need to show proof of your argument.

Some places to find great data include:

Hubspot Research

Pew Research Center

Marketing Sherpa

HubSpot’s State of Inbound Report


11. Not adding enough context.

Not using examples to back up that what you say is important.


Solution: Use visual aids and additional content to illustrate your ideas.

Saying that one product is a better bargain than another is fine. Don’t just make the statement and move on. Add more content to show why by actually comparing the two and showing the additional benefits of the one over the other. Write for the person who’s just learning about your topic.

For more specificity, you can hyperlink to other posts that relate to your current topic.


12. Borderline Plagiarizing

Don’t copy and paste content to your blog. Your post must be in your own words and in your style of writing.


Solution: Give proper credit.

If you quote someone’s content, you must cite the source.


13. Not Editing.

You’re not done when you finish writing the post.


Solution: You must take time to edit your writing.

Proofread your post. Check for typos, sentence structure, there/their type mistakes, format, and flow.


14. Trying to be perfect.

Don’t try to be perfect. It won’t work. You’ll always find one more thing to correct.


Solution: Publish. You can update later.

After you’ve put in about thirty minutes editing, just publish the post. You can always update it at a later time.


15. Not being consistent.

It’s important to be consistent for your sake and so your subscribers learn to know what to expect.


Solution: Use a calendar.

Before you start blogging, set up a planning strategy that includes how often to post, dates to post, when to do related duties to prepare for each post such as research, the actual writing, etc.

You can use Google Calendar, excel spreadsheets, other sources or just make your own when first starting to blog.


16. Concentrating on fast traffic.

Your focus should be on long-term traffic.


Solution: The ROI of your blog is the accumulation of organic traffic over time.

Publish content that has durable relevance on a consistent basis, to help drive traffic. This is known as “evergreen” content. It’s great quality and is relevant year after year with minimal attention required.


17. Not growing your subscription list.

To get traffic, leads, and eventual customers you need to get subscribers. You can add a call to action (CTA) to your blog to grow subscribers.


Solution: Set up a subscription CTA and email newsletter.

Use your email marketing tool to set up a welcome email for new subscribers and place a simple sign-up form at the top of your blog. You can also use PPC advertising, email, and dedicated landing pages for subscribers that direct people through channels like social media and other pages on your website.

Some other things you can do include offering incentives for signups, promoting on your “About Us” page, adding footers that act like CTAs to blog articles, and using SEO (search engine optimization) for each article you post.

These are beginner blogger mistakes to avoid.

Not making these mistakes and using the suggested solutions to avoid them should set you well on your way to productive blogging.


Your Autoresponder and More








You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.